2014. szeptember 30., kedd

Házi májkrém, ahogy Pancsánál ettem...




Hozzávalók: 
0,5 kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 30 dkg vaj, 
pár levél zsálya a díszítéshez, 
1.5 dl brandy vagy konyak, só, bors, egy kis csokor kakkukfű, olívaolaj, (esetleg tehető bele aszalt szilva, vagy sült gesztenye) 

Serpenyőben olajon megpirítjuk a zsálya leveleket, majd kivesszük és papírtörlőre tesszük. A megmaradt olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymákat, hozzáadjuk a kakukkfűleveleket is.
Magasabbra állítjuk a hőt, mehet bele még egy kis olaj, majd a megtisztított csirkemáj. Fontos, hogy a májakat nem szabad keményre sütni "rozé" legyen a belseje, ekkor érjük el a tökéletes végeredményt és a májkrém nem lesz szemcsés. Hozzáöntjük a brandyt forraljuk, majd hagyjuk félig kihűlni.
Mindenestül egy mély tálba öntjük a serpenyő tartalmát, és botmixerrel pépesítjük 20 dkg vajjal (nem az egésszel). Kóstolunk és sózzuk-borsozzuk.
Ha szükséges az egészet sűrű szitán átnyomjuk, majd egy megfelelő méretű tálaló edénybe simítjuk.

Elkészítjük a tisztított vajat a tetejére: 10 dkg vajat beleteszünk egy tálba és fél percre betesszük a mikróba, a vaj felolvad, várunk egy pár percet, hogy a vaj letisztuljon, majd a tetejéről leszedjük a habot és kanalanként a májra tesszük és  elrendezgetjük rajta a zsályachipseket.


Betesszük a hűtőbe és miután megdermedt fogyasztható, de pár nappal később még finomabb, mivel az ízek addigra jól összeérnek benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése