2015. április 27., hétfő

Kifli, császárzsömle és a molnárka

Érdekes módon ez a péksütemény nem akkor a legfinomabb, amikor kivesszük a tepsiből. Na de kihűlés után ellenállhatatlan szendvicseket készíthetünk belőle. Ha reggelinek szánjuk, érdemes előző este összeállítani, megformázni a péksüteményeket. Formázás után kicsit megkelesztjük, lefóliázva hűtőszekrénybe tesszük. Reggel szobahőmérsékleten 50-60 perc alatt hagyjuk életre kelni, megkenjük tojásmázzal, majd megsütjük.

Hozzávalók:
            90 dkg liszt,
      10 dkg lágy vaj,
         6 dl langyos tej,    
       5 dkg friss élesztő,  
         1kk cukor, 1ek só,   
       tojásmáz (1 tojássárgája + 1ek tej) 
Elkészítése:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk Miután megkelt, lazán deszkára borítjuk, majd 8-12dkg-os darabokra szeleteljük. Mindegyiket 0,5 cm vastag, hosszúkás, ovális lapokká nyújtjuk, majd feltekerjük úgy, hogy tekerés közben a keskenyebb szélét kifelé húzzuk, közben a végét megfogva addig nyújtjuk, amíg a tészta engedi, és el nem szakad. A kifliket ívesre hajlítva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket tojásmázzal vagy langyos tejjel megkenegetjük, nagy szemű sóval, köménymaggal, szezámmaggal, vagy mákkal meghintjük, további 30 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 17-18 db készítéséhez elegendő mennyiség. 
Tepsi mérete: 1-2 gáz tepsi (36x32cm)
Sütési hőmérséklet: 180°C
Sütési idő: 17-20  

Változatok:
- Zsömle készítésekor a tésztadarabokat kerek gömbbé formázzuk, vagy ujjnyi vastagra sodorjuk, majd csomót kötünk rá és a végeket alá hajtjuk. Ez lesz a császárzsömle. 
- Molnárka esetében a tésztadarabokat téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük. Tetejüket ferdén bevagdossuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése