Érdekes módon ez a péksütemény nem
akkor a legfinomabb, amikor kivesszük a tepsiből. Na de kihűlés után
ellenállhatatlan szendvicseket készíthetünk belőle. Ha reggelinek szánjuk, érdemes előző
este összeállítani, megformázni a péksüteményeket. Formázás után kicsit
megkelesztjük, lefóliázva hűtőszekrénybe tesszük. Reggel szobahőmérsékleten
50-60 perc alatt hagyjuk életre kelni, megkenjük tojásmázzal, majd megsütjük.
Hozzávalók:
90 dkg liszt,
10 dkg lágy vaj,
6 dl langyos tej,
5 dkg friss élesztő,
1kk cukor, 1ek só,
tojásmáz (1 tojássárgája + 1ek tej)
Elkészítése:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk Miután megkelt, lazán deszkára borítjuk, majd 8-12dkg-os darabokra szeleteljük.
Mindegyiket 0,5 cm vastag, hosszúkás, ovális lapokká nyújtjuk, majd feltekerjük
úgy, hogy tekerés közben a keskenyebb szélét kifelé húzzuk, közben a végét
megfogva addig nyújtjuk, amíg a tészta engedi, és el nem szakad. A kifliket
ívesre hajlítva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket
tojásmázzal vagy langyos tejjel megkenegetjük, nagy szemű sóval, köménymaggal,
szezámmaggal, vagy mákkal meghintjük, további 30 percen át kelesztjük, majd
előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 17-18 db készítéséhez elegendő
mennyiség.
Tepsi mérete: 1-2 gáz tepsi (36x32cm)
Sütési hőmérséklet: 180°C
Sütési idő: 17-20
Változatok:
- Zsömle készítésekor a
tésztadarabokat kerek gömbbé formázzuk, vagy ujjnyi vastagra sodorjuk,
majd csomót kötünk rá és a végeket alá hajtjuk. Ez lesz a
császárzsömle.
- Molnárka esetében a
tésztadarabokat téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük. Tetejüket
ferdén bevagdossuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése